De drie fases van het rouwen

Auteur: Tom Dijks

In mijn jarenlange carrière heb ik kunnen merken dat er 3 hoofdzakelijke fases zijn in het verwerken van je liefdesverdriet.

Het gaat over “een plaats geven”, “aanvaarden”, “accepteren” of “je leven laten doorgaan”. In de praktijk betekend liefdesverdriet: huilen, het niet snappen, denken dat de ander een fout of een grap maakt, huilen, schreeuwen, boos zijn, de ex-geliefde haten, huilen, hem/haar nooit meer willen zien, hem/haar dood wensen, veel medelijden met jezelf hebben, huilen.

Liefdesverdriet heeft nut. De stortvloed van emoties zorgt ervoor dat je loskomt van je ex-geliefde. Eerst ontken je de scheiding (het kan niet waar zijn!) & je bent ontroostbaar. Dan volgt de wanhoopfase waarin je gelooft dat je er nooit meer overheen zult komen.

Daarna beland je in de zogenaamde onthechtingfase. Je denkt niet meer de hele dag aan je ex, het grote huilen is voorbij en de wereld blijkt inderdaad door te draaien en jij doet eraan mee.

Alle liefdesverdriet van relaties die ertoe doen, verloopt op deze manier. Herstellen van liefdesverdriet heeft tijd nodig. Het ego is gekneusd, de relatie is gestrand & je hebt gefaald. Daarnaast telt dat het tijd kost om te onthechten. Net zoals het tijd kost –gemiddeld zo’n twee jaar – voor je echt gehecht bent aan je liefde.

De drie fases van het rouwen - Liefdesverdriet.net

Hardnekkige pleister

in feite is de derde fase van liefdesverdriet, de onthechting, de moeilijkste. Omdat het een hele tijd kan duren voordat mensen echt aan elkaar gehecht zijn, ben je ook niet één-twee-drie los van je ex. Het doet pijn (als het lostrekken van een hardnekkige pleister) en kan nadruppelen als een lekke kraan.

Ook na jaren kun je ineens getroffen worden door een herinnering die een pijnscheut teweeg kan brengen. Bij onthechten horen praktische dingen als gewoontes en automatismen loslaten (niet meer  vanzelfsprekend vis op vrijdag of boodschappen doen met de auto), de verjaardag van je ex vergeten en nieuwe kanten aan jezelf ontwikkelen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je naar Spanje op vakantie wilt in plaats van ‘zoals vroeger’ naar Griekenland.