Fasen Van Liefdesverdriet

Door Michelle Van Den Berghe | LIEFDESVERDRIET


Je relatie is over en jij blijft achter met een gebroken hart. In eerste instantie besefte je het misschien nog niet helemaal, maar nu blijf je achter met een gebroken hart. Het leven voelt leeg en je hebt het gevoel dat je nooit meer gelukkig zult kunnen zijn nu je ex niet meer aan je zijde is. Doordat deze emoties zo overweldigend zijn vergeten we weleens dat dit tijdelijk is. Het is een proces waar je doorheen moet. Liefdesverdriet is te vergelijken met een rouwproces, je moet afscheid nemen van een belangrijke periode in je leven en van een persoon die je liefgehad hebt. Net als in een rouwproces, zijn er fasen van liefdesverdriet. Door deze voor jou op een rijtje te zetten, kunnen we hopelijk helpen om dit proces wat makkelijker te maken.

Hoe verlopen deze fasen van liefdesverdriet?

In eerste instantie reageren mensen vaak met ontkenning. Doordat de schok zo pijnlijk is, kunnen ze het niet goed onder ogen zien dat deze breuk definitief is.

Wanneer het besef dan doordringt, wordt er vaak met kwaadheid gereageerd, naar je ex en naar de situatie, soms misschien zelfs naar jezelf.

Daarna gaan we vaak proberen onderhandelen, manieren zoeken om de relatie terug te krijgen. Dit is omdat we nog steeds niet kunnen aanvaarden dat het wel degelijk over is. ‘We kunnen toch nog opnieuw proberen’, ‘ik zal alles doen wat je van me wilt, als we maar samen kunnen zijn’.

Na al deze heftige emoties volgt er vaak een periode van depressie, we beginnen in te zien dat onze partner niet terug komt en laten alles maar begaan, hebben er geen zin meer in.

Tenslotte komt het moment dat je beetje bij beetje gaat accepteren dat de relatie over is. Je bent klaar om je ex los te laten en alleen verder te gaan. Langzaamaan neem je je leven weer in eigen handen en ga je weer genieten zonder telkens die gedachten aan je ex.

Deze fasen zijn flexibel

Deze fasen van liefdesverdriet zijn uiteraard een algemeen beeld, soms slaan we sommige fasen over en soms val je terug naar een vorige fase. Dit is ok, het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat het normaal is wat je doormaakt en dat het ook weer over gaat.

Wie is Michelle van den Berghe

Auteur, Relatie- Exterugcoach Michelle van den Berghe heeft een passie voor het helpen van mensen met relatieproblemen. Door de jarenlange ervaring in het coachen en begeleiden van deze mensen zijn haar tips en adviezen zeer succesvol gebleken.