Hoe Ga Je Om Met Jaloezie Door Liefdesverdriet?

Door Michelle Van Den Berghe | LIEFDESVERDRIET

Liefdesverdriet, jaloezie en ook boosheid is wat ik na onze lange relatie voelde toen mijn ex het uitmaakte. Wat ik eerder ook al (aan)voelde, is dat ik heel goed niet het enige liefje was. Ineens kreeg ik een negatief beeld van mezelf. Waarom heb ik niet net even een knapper koppie, een beter stel hersens of wat meer geld? Het slaat nergens op, maar zo voelde dat voor mij op het moment dat ik keihard in de steek werd gelaten. Ik kon het niet snappen. Waarom werd ik zomaar ineens achtergelaten?

Liefdesverdriet en jaloezie gaan niet goed samen

Als je verdriet hebt moet je dat een plekje kunnen geven. Hier slaagde ik maar niet in, omdat ik het niet kon verkroppen dat mijn ex een nieuwe vlam heeft die ik ook nog eens als een grote concurrent zie. Daarmee doel ik niet alleen op het liefdesleven, maar ook als je kijkt naar cariere, uiterlijk en bezittingen. Ik kreeg er spontaan een minderwaardigheidscomplex van.

Mijn lieverd hoorde toch gewoon bij mij en niet bij iemand anders? Ik wist niet wat me overkwam en hoe ik er mee om moest gaan. Wat doe je met liefdesverdriet en jaloezie? Gelukkig kwam er hulp.

Steun in een moeilijke tijd

Die support kwam niet uit onverwachte hoek. Gelukkig heb ik een kleine maar gezellige familie en lieve vrienden die er voor me zijn. Vooral veel praten heeft me geholpen. Het zijn toppers dat ze telkens weer mijn lange verhalen aan wilde horen. Dat noem ik vriendschap, want vrienden ben je om er voor elkaar te zijn. Ik had echt het gevoel bij hun dat ze mij helemaal begrepen en me nemen zoals ik ben. Dat was heerlijk en ook meteen het begin van een goed acceptatieproces.

Zo ga ik mijn liefdesverdriet en jaloezie vaarwel zeggen

Door mijn vrienden ben ik in gaan zien wat ik wil. Wat ik moet doen is meer zelfvertrouwen krijgen. Daar werk ik hard aan door mezelf uit te dagen met steeds moeilijkere dingen die ik eng vind. Het kost wat moeite, maar als ik mezelf er dan eenmaal toe heb gezet lukt het gelukkig hartstikke goed. Zo zie je maar weer dat liefdesverdriet en jaloezie uiteindelijk toch niet negatief hoeven te zijn. Na alles heb ik besloten om hard aan mezelf te werken en daar ben ik trots op. Zonder onze breuk had ik dit nooit gedaan. Hoe anders kan het soms lopen in het (liefdes)leven.

Wie is Michelle van den Berghe

Auteur, Relatie- Exterugcoach Michelle van den Berghe heeft een passie voor het helpen van mensen met relatieproblemen. Door de jarenlange ervaring in het coachen en begeleiden van deze mensen zijn haar tips en adviezen zeer succesvol gebleken.