Advies voor ouders

Een scheiding geeft niet alleen emotionele problemen bij beide partners die besluiten uit elkaar te gaan, maar ook in de omgeving kan een relatie breuk leiden tot heftige problemen. Het scheiden zorgt er helaas ook voor dat er een breuk ontstaat in de familie en vriendenkring.

Denk aan bijvoorbeeld het verlies van uw schoonfamilie en vrienden die op den duur veelal toch partij kiezen, ook al beloven ze in het begin dit niet te doen.

Het is voor mensen die direct zijn betrokken, zoals de ouders ook niet gemakkelijk om te zien dat hun zoon of dochter verdriet heeft. Zijzelf hebben hier ook verdriet om en soms zelfs dubbel.

Dat de relatie van hun kind over is vinden zij zeer triest, maar ouders rouwen ook om het verdriet dat hun kind hiervan heeft. Tevens willen ze een grote steun zijn voor hem of haar en helpen waar kan. Dit betekent dat ze hun eigen verdriet voor even opzij moeten zetten. Wanneer u uw kind wilt helpen, heeft het geen zin samen te gaan rouwen.

Help uw kind

Natuurlijk kunt u in het begin wanneer alles net bekend is geworden uw emoties wel tonen, maar op den duur zult u deze voor u moeten houden, zodra u kind in uw nabijheid is.

Wanneer er nog geen sprake van een scheiding is, maar er wel tallozeproblemen zijn waar uw kind met u als ouder over praat, luister dan aandachtig, maar ga niet vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Dring ook zeker niet aan op een scheiding.

Probeer te helpen door een luisterend oor te zijn en u kunt eventueel wat tips geven wat ze kunnen proberen de relatie nog te redden. Zeg in ieder geval dat u achter ze staat, wat er ook gaat gebeuren!

Als twee mensen uit elkaar gaan, zitten daar 2 verhalen aan vast. Ieder vertelt zijn of haar verhaal vanuit zijn of haar eigen belevingswereld. Als ouder zijnde dient u dus rekening te houden dat er 2 kanten aan het verhaal zitten en dat uw zoon of dochter een eigen waarheid voor zich heeft genomen.

Probeer dus geen partij te kiezen. Uiteraard is het logisch dat u uw eigen kind het meest troost, maar deze steun en begrip kunt u ook geven zonder partij te kiezen.

Advies voor ouders

Ga ook zeker niet de discussie met uw kind aan om de partner alle schuld te geven. Zodra u hier in mee gaat, zal dit ook de buitenwereld in gaan, wellicht helemaal ten onrechte, wat er weer voor zorgt dat de ex partner nog meer over zich heen krijgt en moet verwerken, naast al het verdriet dat er al is.

Zijn er kinderen in het spel dan zult u als ouders deze kinderen onvoorwaardelijk moeten steunen. Hoeveel verdriet uw eigen volwassen kind ook heeft, verbreek het contact met de ex partner niet. U wilt toch ook uw kleinkinderen blijven zien. Ga ook niet discussiƫren over het belang van het kind, want tenslotte hebben kinderen maar 1 belang en dat is dat ze papa en mama mogen blijven houden.

Duw uw kind niet

Trek erop uit met u kind. Ga lekker shoppen, naar de film of boek een weekendje weg in de rustige natuur. Maak wandelingen of ga fietsen. Bent u niet in de gelegenheid dit te doen, probeer er dan ten eerste tijd voor te maken en laat zien dat u dit ook echt graag wilt, zodat uw kind ook werkelijk het gevoel krijgt dat u wilt helpen.

Voorts kunt u stimuleren dat uw kind vooral zijn of haar vrienden blijft zien of desnoods op een sport gaat. Vooral niet pushen, want dit werkt averechts.

Wanneer de relatie van uw kind definitief voorbij is, stelt u zich dan open als ouders. Geef uw kind het gevoel dat ze altijd bij u aan kan kloppen en dat de deur open staat.

Laat hem of haar de emoties uiten en wanneer u merkt dat dit te lang gaat duren en er na verloop van tijd nog geen verbetering optreedt, eerder verslechtering, schakel dan professionele hulp in. Laat het vooral niet op zijn beloop.