Raad voor vrouwen

Het zal u waarschijnlijk niet verbazen wanneer u hier leest dat vrouwen anders reageren op liefdesverdriet dan mannen. Hierbij moet men niet eenzijdig oordelen, want uitzonderingen bevestigen de regel. Dan toch nog heeft een vrouw meer tijd nodig om met haar liefdesverdriet om te gaan en deze te verwerken.

Wat kunt u doen om met uw liefdesverdriet en uw gebroken hart om te gaan?

Er is niets mis mee wanneer u de eerste paar dagen thuis blijft zitten, u zich de ogen uit uw kop jankt en zich knap ellendig voelt. Onderdruk dit gevoel niet, maar geef het de ruimte om er uit te komen. Wanneer uw vriendin of familie op bezoek komt, hoeft u zich niet sterk op te stellen. Praat erover met deze mensen en u zult zien dat ze u graag aanhoren en u in deze zware tijd met genoegen bij zullen staan. Geef uzelf het recht ook eenmaal zwak te zijn. Probeer uw verdriet te verwerken en weer uzelf te worden.

Sluit u in ieder geval niet voor een lange periode op in huis. De dagelijkse hectiek, constant onderweg zijn of de gehele tijd aan het werk zijn, kan goed gaan, zolang het maar niet teveel wordt. Zoek een mix van beide.Niet constant alleen thuis zitten grienen, maar ook niet ononderbroken onderweg zijn.

Neem de tijd

Neemt u de tijd die u nodig heeft om het verleden een plekje te geven. Gunt u zich ook de tijd om met vrienden iets te ondernemen. U zult merken dat deze aanpak u het snelste helpt om uw gebroken hart weer te helen.

Hebt u er misschien al over nagedacht om een dagboek bij te houden? Schrijf uw gedachten en gevoelens op papier. Schrijven kan helpen het gevoel te verwerken, omdat je de gebeurtenissen duidelijk aan het benoemen bent.

Een huisdier kan u eveneens helpen uw verdriet te verwerken, waarbij een hond of een kat naar alle waarschijnlijkheid beter zal helpen dan een paar vissen of een muis.

Een hond is ideaal, omdat u dan gedwongen wordt naar buiten te gaan. Hebt u geen hond en kunt u er ook geen aanschaffen vanwege uw beroepsverplichtingen of vanwege een huisdierenverbod in uw woning? Dan  kunt u wellicht de hond van uw vrienden of bekende lenen en hiermee plezier gaan maken. Ga met de hond lange wandelingen maken.

De buitenlucht zorgt ervoor dat u goed over alle problemen na kunt denken. Bovendien heeft frisse lucht een gunstige uitwerking op uw algemene gesteldheid.

Raad for vrouwen

Hartpijn kan fysieke problemen veroorzaken

Naast psychische problemen kan liefdesverdriet ook zorgen voor lichamelijke problemen. Hebt u last van uw maag, een drukkend gevoel of last van maagzuur? Paniekaanvallen? Pijn tijdens het bewegen? Spierspanningen? Slaapstoornissen en concentratieproblemen? Een algemeen gevoel van krachtloosheid en depressie?

Een aantal dagen zijn bovengenoemde problemen heel normaal. Na een dag of 5 tot 10 moet het toch wel minder gaan worden met de problemen en moeten deze langzaam gaan verdwijnen.

Is dit niet het geval, dan is het misschien raadzaam uw arts te bezoeken. De lichamelijke klachten kunt u achter zich laten. Depressies, slaapstoornissen en concentratieproblemen duren voort? In dit geval kunt u het beste een gesprek met uw arts aangaan of wellicht een psycholoog zoeken die u verder helpt.

Psychologische hulpverlening en behandeling is niet iets waar u bang voor hoeft te zijn. Praat er uitvoerig over met uw dokter en spreek een termijn af met een psycholoog. U kunt in deze periode uitvinden of u vertrouwen hebt zich hiervoor open te stellen.

Wij wensen u in ieder geval succes en hopen dat het u gaat lukken om uw liefdesverdriet achter u te laten en weer uzelf te worden.