De 5 fasen van liefdesverdriet –

en hoe je ze doorstaat 

 

Wanneer je ex-partner jullie relatie heeft verbroken, kun je het gevoel hebben dat de wereld vergaat. Je kunt niet geloven dat je ooit nog gelukkig zult zijn zonder hem of haar. Je hebt liefdesverdriet.

Ook als je zelf je relatie hebt uitgemaakt kun je heel verdrietig zijn en liefdesverdriet hebben.

Als je relatie net uit is, is het misschien moeilijk te geloven, maar liefdesverdriet gaat na een tijdje altijd weer over. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon en hangt af van de duur en intensiteit van de verbroken relatie. Bij het verwerkingsproces zijn 5 fasen van liefdesverdriet te onderscheiden.

1. Ontkenning

De eerste van de 5 fasen van liefdesverdriet is de ontkenningsfase. Je kunt niet geloven dat je relatie echt over is. Bij het uitgaan van een relatie raak je vaak niet alleen je geliefde maar ook je beste maatje kwijt. In deze fase wil je niet geloven dat het over is en heb je vaak nog hoop dat je ex-partner en jij weer bij elkaar komen.

2. Woede

Deze fase van de 5 fasen van liefdesverdriet gaat vaak gepaard met woede. Je kunt boos zijn op je ex-partner, omdat hij of zij je zoveel verdriet heeft gebracht. Ook kun je boos zijn op jezelf, omdat je dingen anders of beter had willen doen in je vorige relatie. Sommige mensen gaan in deze fase extreem veel feesten en op zoek naar kortstondige affaires om hun verbroken relatie te vergeten.

De 5 fasen van liefdesverdriet

3. Eenzaamheid

Wanneer je er achter komt dat je relatie definitief voorbij is, kan dit gepaard zijn met gevoelens van eenzaamheid. Het vele feesten en de contacten met anderen kunnen deze leegte niet opvullen. Van de 5 fasen van liefdesverdriet is dit voor veel mensen de moeilijkste.

4. Berusting

In deze fase ben je dichtbij het verwerken van je liefdesverdriet. Je hebt geaccepteerd dat je relatie echt voorbij is en ziet in dat dit misschien maar het beste is voor jullie allebei. Je staat weer positiever in het leven en hebt weer zelfvertrouwen. Veel mensen hebben in deze fase het gevoel dat het liefdesverdriet ze uiteindelijk sterker heeft gemaakt. Je ziet in dat het leven als single ook heel leuk kan zijn.

5. Een nieuw begin

In de laatste fase heb je je ex-partner definitief uit je hoofd gezet. Je bent misschien nog niet op zoek naar een nieuwe relatie, maar kijkt wel weer om je heen. In het begin kon je het misschien nog niet geloven, maar uiteindelijk zul je weer open staan voor een nieuwe partner.