Een tweede kans voor een ontrouwe partner

U hebt liefdesverdriet doordat uw partner is vreemdgegaan en nu staat u voor een echtscheiding; zou u hem een tweede kans geven om de relatie voort te zetten?

Wanneer men Jan met de pet vraagt wat hij/zij zou doen wanneer zijn/haar partner zou vreemdgaan, dan zal de eerste reactie meestal zijn: Ik zou hem verlaten. In realiteit valt dit echter niet zo vaak voor als  standaard wordt aangenomen.

Zou u uw ontrouwe partner willen vergeven?

Velen hangen erg aan hun partner en zouden hem zijn ontrouw vergeven. De vele herinneringen aan goede tijden, gemeenschappelijke  vakanties en romantische avonden laten de pijn vaak snel in de vergetelheid raken.

Ook gaat het beëindigen van een relatie vaak gepaard met vele ongemakken: minstens één van beide, al dan niet beide partijen, moeten een nieuwe woning zoeken, de rekeningvoering dient te worden veranderd, de telefoon moet worden verwisseld.

Gemeenschappelijke vriendenkringen leiden tot zware bedoeningen op vakantiedagen en feesten; vaak scheidt de vriendenkring zich van de getroffenen. Vele mensen waarderen in een relatie niet enkel en alleen de partner, maar leren ook hun familie kennen en liefhebben.

Een tweede kans voor de familie

Net nu, in een periode waarin intacte familieverbanden zeldzaam zijn geworden, is ieder van ons gelukkig en dankbaar met open armen te worden opgenomen in een vreemde familie. Vaak verliest een mens bij het verbreken van een relatie niet enkel zijn partner, maar ook diens familie.

Zo komt het dat in vele relaties een ontrouwe partner een tweede kans wordt geboden. Dit gebeurt bijzonder vaak in relaties met gemeenschappelijke kinderen. Uit naam van een harmonische familie en ter behoud van een stabiele omgeving voor de kinderen, biedt men de ontrouwe partner vaak een tweede kans. Kinderen groeien steeds minder vaak op in intact familieverband.

Vele mensen erkennen dit en willen uit liefde voor hun kinderen een scheiding achterwege laten en het opnieuw proberen. Niet enkel praktische overwegingen echter, leidden ertoe een ontrouwe partner een tweede kans te geven. De reden: niemand bedriegt zijn partner “ zo maar even”.

Relatieproblemen hebben vele redenen

Allerhande relatieproblemen leidden tot zulk een beslissende gebeurtenis. Niet genoeg aandacht voor de partner, niet genoeg communicatie met de partner over zijn/ haar behoeften en problemen, een minderwaardigheidsgevoel van één van de partners, etc. … Al deze dingen kunnen leidden tot vervreemding en ontrouw uitlokken.

Doch al deze provocaties, alle problemen in een relatie, laten zich gemeenschappelijk oplossen en/ of elimineren. Ieder verdient dus een tweede kans. Het is belangrijk te erkennen dat beide partners schuld hebben aan het uitlokken van de ontrouw en/of de hiermee gepaard gaande problemen.

Bij relatieproblemen heeft niet één enkele partner schuld, beiden dragen hiertoe bij. Daardoor is er in geval van ontrouw steeds een zakelijke analyse van de situatie en de relatie nodig om problemen te identificeren.

Een tweede kans voor een ontrouwe partner?

Eenmalige ontrouw staat trouwens niet altijd gelijk aan een eenmalige fout, maar is misschien een laatste mogelijkheid de relatie te redden.

Denk er daarom over na of u eventueel bereid zou zijn uw partner een tweede kans te geven, moest u van mening zijn dat hij/zij deze daadwerkelijk zou verdienen.