Herken nepaccounts van romantische oplichters op Instagram

Nepprofielen op sociale media platforms zijn niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk voor gebruikers met echte accounts. Onder deze valse accounts bevinden zich niet alleen bots, maar ook zogenaamde “romance scammers”.

Online oplichting neemt gestaag toe sinds het internet voor het eerst wijdverspreid beschikbaar werd. En naarmate meer mensen meer tijd online doorbrengen, hebben oplichters nog meer kansen om argeloze gebruikers op verschillende manieren te targeten.

Veel mensen denken dat oudere bevolkingsgroepen kwetsbaarder zijn voor online oplichting omdat oudere mensen misschien niet altijd zo handig zijn met technologie als jongere generaties.

En helaas tonen statistieken aan dat ouderen doorgaans meer geld verliezen aan oplichting dan jongere generaties. Echter, een groter aantal jongeren valt eigenlijk voor oplichting, wat aantoont dat gebruikers van elke leeftijd een slachtoffer van oplichting kunnen worden.

Wat zijn romance scams?

Een romance-scam treedt op wanneer een crimineel een nepprofiel creëert en nep-romantische interesse toont in een andere online gebruiker – ofwel via een datingsapp of -website, een online chatroom of een sociaalmediaplatform – om een gevoel van intiem vertrouwen te creëren met de bedoeling het slachtoffer geld afhandig te maken.

Romantische oplichters herkennen op Instagram

Romance-oplichters richten zich vaak op oudere individuen die gescheiden zijn of weduwe/weduwnaar zijn. Ze richten zich vaak op de onzekerheden of verlangens van de slachtoffers en werken snel aan het ontwikkelen van een intieme “relatie”. Vervolgens zullen ze het slachtoffer verleiden om persoonlijke of financiële informatie te delen.

Oplichters zullen vaak proberen het slachtoffer zich speciaal en nodig te laten voelen. Ze kunnen zelfs een huwelijksaanzoek doen en aanbieden om elkaar persoonlijk te ontmoeten, maar zullen nooit aan een van beide beloftes voldoen. Romance-oplichting kan iedereen van elk geslacht overkomen en kan zowel financieel als emotioneel verwoestend zijn.

5 Manieren om een Romance-oplichter te herkennen

1. Verdachte profielfoto’s

Let op ongewone of te perfecte profielfoto’s. Oplichters gebruiken vaak foto’s van modellen of van het internet gestolen afbeeldingen om hun nepprofiel aantrekkelijker te maken. Je kunt de profielfoto controleren met behulp van Reverse Image Search op Google Afbeeldingen.

2. Snel en intensief contact

Wees op je hoede als het contact te snel te intensief wordt. Oplichters proberen vaak snel een band op te bouwen en proberen het slachtoffer zo snel mogelijk emotioneel te binden.

3. Vage informatie en ontwijkende antwoorden

Let op als de persoon vaag is over persoonlijke details of belangrijke vragen ontwijkt. Oplichters zullen vaak proberen om hun ware identiteit te verbergen door vaag te blijven over hun achtergrond.

4. Geldverzoeken

Wees uiterst voorzichtig als de persoon om geld begint te vragen, vooral als dit snel na het begin van de relatie gebeurt. Oplichters zullen vaak excuses verzinnen om geld te vragen, zoals medische noodgevallen of financiële problemen.

5. Weigering om persoonlijk te ontmoeten

Als de persoon herhaaldelijk weigert om persoonlijk af te spreken, ondanks herhaalde beloftes, is dit een rode vlag. Oplichters vinden vaak excuses om persoonlijke ontmoetingen te vermijden omdat ze hun ware identiteit willen verbergen.

Is het account van een echt persoon?

Nepaccounts herkennen op Instagram en sociale media

Let op deze signalen die echte accounts op Instagram onderscheiden van nep accounts.

De oplichter is snel om het liefde te noemen

De romance-oplichter zal snel “verliefd worden” en oprechte liefde belijden. Hun doel is om het slachtoffer zo snel mogelijk emotioneel te manipuleren voordat het slachtoffer beseft dat ze worden opgelicht.

De oplichter zal vaak vertederende, liefdevolle termen gebruiken zoals “lieverd,” “schatje,” en “liefde van mijn leven.” En ze zullen de ontluikende romance toeschrijven aan het lot of het noodlot, waardoor het slachtoffer zich zo speciaal mogelijk voelt.

Romance-oplichters kunnen ook extreem snel ten huwelijk vragen. Ze kunnen hun slachtoffers overtuigen om “hen te redden” uit uiterst ongelukkige omstandigheden door met hen te trouwen, waarbij ze overdreven dankbaarheid tonen voor de liefde en steun van het slachtoffer.

Als iemand met wie je actief berichten uitwisselt probeert een intieme relatie op te bouwen in een zeer korte tijd, wees dan op je hoede dat het mogelijk om een romance-oplichter gaat.

Het profiel van de oplichter bevat vage of weinig afbeeldingen op verschillende platforms

Een andere manier om te achterhalen of de persoon met wie je communiceert mogelijk een romantische oplichter is, is aan de hand van hun profielfoto’s. Deze oplichters zullen vaak iemand anders imiteren en waarschijnlijk slechts één of twee afbeeldingen hebben van de persoon die ze proberen te zijn.

In tegenstelling tot echte gebruikers van datingsites hebben oprechte profielen vaak meerdere foto’s van zichzelf in verschillende situaties, variërend van gezichtsfoto’s tot volledige lichaamsfoto’s. Romantische oplichters kunnen afbeeldingen op hun profielen opnemen die alleen een deel van hun gezicht laten zien. Deze foto’s zijn niet noodzakelijk herkenbaar tussen de andere foto’s op hun profiel.

De oplichter wil overstappen naar een ander communicatieplatform

Datingsites en -apps hebben parameters ingesteld om oplichters op te sporen en uiteindelijk van hun platform te verwijderen. Daarom proberen oplichters meestal snel om je naar een meer privé communicatieplatform te krijgen, zoals e-mailen of sms’en via Google Chat of WhatsApp. Dit is echter een grijs gebied omdat zelfs legitieme liefdesbelangen uiteindelijk de communicatie van de datingsite af willen halen.

De onderliggende boodschap is dat het verstrekken van persoonlijke informatie zoals je primaire e-mailadres of telefoonnummer aan een oplichter gevaarlijk kan zijn. De veiligste optie is misschien om te blijven communiceren via de datingsite of app totdat je je liefdesbelang persoonlijk hebt ontmoet. Als ze je onder druk zetten om van de app af te gaan voordat je er klaar voor bent, beschouw dat dan als een waarschuwingssignaal.

De oplichter maakt plannen om je te ontmoeten, maar er komt een noodsituatie tussen

Romance oplichters gebruiken meestal valse profielfoto’s om hun eigen identiteit te beschermen. Om je geïnteresseerd te houden en te voorkomen dat je hun identiteit in twijfel trekt, zullen romance oplichters vaak voortdurend beloven om persoonlijk af te spreken, zelfs als dat betekent dat ze naar het buitenland moeten vliegen.

Echter, wanneer de ontmoetingsdatum nadert, zal de romance oplichter doorgaans te maken krijgen met een noodsituatie die zich voordoet. Hun verhalen zijn vaak uitgebreid en emotioneel, wat heel overtuigend kan zijn voor een slachtoffer verblind door liefde. Deze verzonnen noodsituaties leiden tot een perfecte gelegenheid voor hen om je om financiële hulp te vragen.

De oplichter vraagt om geld

Als een liefdesbelang dat je online hebt ontmoet geld vraagt voordat je hen persoonlijk hebt ontmoet, is het een groot waarschuwingssignaal dat je waarschijnlijk wordt opgelicht. Romance oplichters zijn bedreven in het verzinnen van geloofwaardige verhalen. Enkele van de meest voorkomende redenen die ze geven wanneer ze om geld vragen zijn:

Betaling voor reiskosten (bewerend dat ze naar je toe willen komen om je persoonlijk te ontmoeten) Betaling voor medische rekeningen of andere noodgevallen Betaling voor gokschulden of andere soorten schulden zodat ze opnieuw kunnen beginnen en een nieuw leven met jou kunnen beginnen Romance oplichters zullen vaak een gedetailleerd zielig verhaal verzinnen om hun slachtoffers te manipuleren om hen geld te sturen.

De conclusie: als iemand die je online ontmoet je om geld vraagt, hoe overtuigend de reden ook is, is de kans groot dat je wordt opgelicht.

Richt een videochat in om de identiteit van je chatpartner te verifiëren

Aangezien oplichters vaak de identiteit van iemand anders aannemen, is een eenvoudige manier om te controleren of iemand echt is zoals hij zegt, door een videochat op te zetten.

Zelfs als ze in het buitenland zijn of ver van je vandaan wonen, maken videoverbindingen het mogelijk om vanaf elke locatie verbinding te maken om ze face-to-face te zien. Vraag je chatpartner tijdens de videochat om zich om te draaien of zijn rechterhand op te steken, zodat je zeker weet dat de persoon ook echt met je praat.

Hoewel dit zal helpen om iemand te identificeren, moet je nog steeds voorzichtig zijn om niet te snel persoonlijke informatie prijs te geven. In principe is het namelijk ook mogelijk om een videochat te vervalsen.

Aantal volgers: De oplichter volgt veel profielen, maar wordt door weinigen gevolgd

In werkelijkheid volgen veel oplichters met valse Instagram-accounts een groot aantal andere profielen, altijd in de hoop dat een van deze profielen hen terug zal volgen. Als er een groot verschil is tussen het aantal volgers en het aantal gevolgde profielen, is dat een waarschuwingssignaal.

Accounts met gekochte volgers zijn doorgaans gemakkelijk te herkennen. Als iemand bijvoorbeeld 10.000 volgers heeft maar slechts 20 likes op een foto of maar 2 reacties, is dat een duidelijke aanwijzing. Echte volgers vertonen meer interactie.

We identificeren valse Instagram accounts

Als je verbonden bent met een persoon op Instagram of een datingplatform of andere sociale media en niet zeker weet of de persoon echt is, helpen wij je om daar zeker achter te komen.

Privédetectives nemen de persoon discreet onder de loep en stellen vast of alles waar is of niet. De rechercheurs controleren of de persoon echt of nep is. De experts zullen voor je uitzoeken of het om een nepaccount gaat of niet.

Hoewel het achtergrondonderzoek een beetje geld kost, beschermt het tegen financiële en emotionele schade en geeft het iedereen gemoedsrust. Wees voorzichtig en schrijf een bericht als je twijfels hebt: info@lovescammer.com.

Interessant artikel over faude: