Op naar de toekomst

Auteur: Tom Dijks

Om over liefdesverdriet heen te komen, is het essentieel om eerlijk naar jezelf te kijken. En dan vooral naar wat je hebt geleerd van het hele gebeuren. In hoeverre heeft de relatiebreuk van jou een beter mens gemaakt? Wat heb je ervan geleerd? Welke nieuwe mogelijkheden zie je?

Als je inziet dat je wijzer, assertiever of zelfstandiger bent geworden, groei je. En door groei of ‘zingeving’ is het gemakkelijker om verdriet te accepteren en met optimisme te kijken naar de toekomst. Groei is het laatste staartje van liefdesverdriet en tegelijk de eerste aanzet tot een nieuw leven.

Echt los ben je als je de ander niet meer mist, niet meer boos of rancuneus bent en zin hebt in nieuwe dingen.

Op naar de toekomst

Dan word je op een ochtend wakker en denk je: ‘zo, ik zit lekker in mijn vel en heb zin in deze dag!’ op zo’n dag kun je dan zomaar tegen iemand aanlopen die je erg leuk en aantrekkelijk vindt.

Op wie je verliefd wordt. Van wie je gaat houden. Aan wie je je gaat hechten. Met wie je commitment sluit. Met wie je lief en leed deelt, en met wie je misschien wel heel gelukkig wordt.

Dat zijn opstekers want dit soort initiatieven wijzen erop dat het grootste leed geleden is. Als je weer plannen gaat maken en de positieve kanten van de scheiding kunt zien, ben je aan het onthechten.