Pas op voor romantische fraudeurs – Liefdesbedrog veroorzaakt liefdesverdriet

Liefdeszwendel: hoe herken je de oplichter op tijd en voorkom je liefdesverdriet

Wie vandaag de dag op zoek is naar een nieuwe liefde, vindt op datingsites op internet snel wat hij zoekt. Daar is de keuze aan potentiële partners enorm. Wat veel liefdeszoekers zich echter niet realiseren, is het feit dat talloze oplichters op de loer liggen op sociale netwerken en op bijna elke datingsite om zich financieel te verrijken aan slachtoffers.

De belangrijkste feiten over romantische fraude in het kort

Het slachtoffer gelooft dat zij haar droompartner op internet heeft gevonden, vooral omdat de partner elke dag nieuwe liefdesgeloften verstuurt.

Een echte ontmoeting tussen het slachtoffer en de romantische oplichter vindt niet plaats omdat de oplichter op dat moment zogenaamd in het buitenland is.

De oplichter doet alsof hij buiten zijn schuld in financiële moeilijkheden is geraakt. Daarom vraagt hij het slachtoffer om hem geld te sturen.

Pas op voor romantische oplichters - Liefdesbedrog veroorzaakt liefdesverdriet

Hoe Love Scamming werkt

Wat zijn romantische zwendelpraktijken? Romantiek of liefdeszwendel is de moderne vorm van huwelijksbedrog. Bij romantische zwendel maakt de dader nepprofielen aan op sociale media platforms en online datingsites om andere mensen te ontmoeten.

Na een periode van chatten, wordt de dader meer en meer een deel van het dagelijks leven. En dan doet hij alsof hij verliefd is op de andere persoon.

Het doel van deze zwendel is om financiële voordelen te ontvangen van de bedrogen persoon.

Hoe gaan oplichters te werk?

De oplichter kan een vrouw of een man zijn. Slachtoffers zijn dus mannen en vrouwen, voornamelijk van middelbare tot gevorderde leeftijd.

➱ Het eerste contact

Het slachtoffer wordt onder een valse identiteit benaderd op een singlesplatform of op sociale mediasites zoals Facebook of Instagram. Hier probeert de oplichter al interesse te wekken en het slachtoffer weg te lokken van het platform, bijvoorbeeld op Google Chats (het vroegere Hangouts) of Whatsapp.

➱ Vertrouwen opbouwen

Om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen, komen de daders vaak met een gedetailleerde biografie. Ze vertellen veel over de kindertijd, de beroepsloopbaan, eerdere mislukte relaties of de dood van de echtgenote, hobby’s en een kind dat bij een kindermeisje is of op kostschool zit.

Het beroep is vaak interessant, zoals ingenieur in de olie industrie, militair arts of edelsteenhandelaar. De fraudeurs sturen zelfs enkele gegevens over zichzelf, beginnend met uw adres en eindigend met een kopie van officiële documenten zoals uw identiteitskaart of paspoort.

Deze oplichters slagen erin zich onmisbaar te maken voor het gekozen slachtoffer en dit ondanks het feit dat beide personen elkaar nooit in het echt hebben gezien.

Als het slachtoffer via de webcam wil communiceren, reageert de oplichter meestal afwijzend en heeft hij al tal van geschikte excuses klaar. Soms zijn er korte videochats waarin geprefabriceerde videosequenties worden afgespeeld en de dader buiten beeld spreekt.

➱ Vele geloften van liefde

In het begin is de dader nog niet zo aanstootgevend met zijn liefdesverklaringen. Die komen pas na enige tijd, als hij zeker weet dat hij de interesse van het slachtoffer heeft gewekt.

Deze liefdesverklaringen komen dan de hele tijd. Door de ruimtelijke afstanden en de weinige geselecteerde stukjes informatie die het slachtoffer van de dader heeft, denkt het slachtoffer in feite de ideale partner voor hun gezamenlijke toekomst te hebben gevonden.

➱ Het slachtoffer vraagt om een ontmoeting

Na enige tijd, vraagt het slachtoffer om een persoonlijke ontmoeting. De dader doet alsof hij er naar uitkijkt, wat grote verwachtingen schept bij het slachtoffer.

➱ De persoonlijke ontmoeting gaat niet door

De vergadering gaat echter niet door. In plaats daarvan, annuleert de oplichter de ontmoeting. Soms moet hij dringend naar het buitenland, een andere keer heeft hij geldproblemen. Hij kan door omstandigheden niet bij zijn of haar geld.

Typische excuses zijn:

  • Schulden: De dader doet alsof hij schulden heeft en dat hij die dringend moet terugbetalen, anders komt hij in de problemen.
  • Ongeluk: het slachtoffer krijgt een ongeluk en moet de medische behandeling in het ziekenhuis betalen.
  • Overval: Naar verluidt is de dader beroofd en heeft nu geen geld en geen creditcards.
  • Douane of belastingen: Een grote zakendeal leidde onverwacht tot een belastingheffing of douanekosten. Omdat hij al zijn geld in het project heeft gestoken, vraagt hij om hulp.
  • Zieke familieleden: een familielid is plotseling ziek en moet geopereerd worden. Voor deze operatie is dringend geld nodig, anders gaat zij niet door.
  • Geld voor een vlucht: De oplichter wil het slachtoffer komen bezoeken, maar heeft geld nodig voor een vlucht. Of hij doet alsof hij geen toegang tot zijn rekening heeft of dat hij zijn geld kwijt is.
  • Vergoedingen voor waardevolle bezittingen: Hij wil een pakje sturen met geld, goud, documenten en kostbaarheden, waarvoor dan kosten in rekening worden gebracht.

Uiteindelijk leiden alle smoesjes ertoe dat de dader steeds weer buiten zijn schuld in de financiële problemen komt en er alleen met hulp van het slachtoffer weer uitkomt. De hele procedure bij romantische fraude is niets anders dan een geraffineerd misbruik van het slachtoffer. 

Attentie: Het blijft nooit bij een eenmalig verzoek om geld

Betaalt het slachtoffer, dan wordt om meer geld gevraagd. Romantische oplichters manipuleren dagelijks wereldwijd zeer geraffineerd hun slachtoffers. Zodra de dader geld heeft ontvangen, verzint hij nieuwe uitvluchten om het slachtoffer opnieuw geld te laten sturen. Als het slachtoffer weigert, zet de dader het slachtoffer onder emotionele druk. Dit gaat zo door tot het slachtoffer geen geld meer heeft en geen leningen meer kan afsluiten.

Het slachtoffer is dan volledig berooid en heeft ook een gebroken hart. Oplichters kennen geen genade.

Hoe herken je deze fraudeurs? 

Als je op internet op zoek bent naar een nieuwe partner, moet je je ervan bewust zijn dat er veel liefdesoplichters zijn die misbruik maken van hun slachtoffers. Ze zijn te vinden op bijna alle sites zoals Facebook, Instagram, Tinder of andere datingsites.

Als je iemand online ontmoet, moet je zijn profiel zorgvuldig controleren om jezelf een gebroken hart en een lege portemonnee te besparen. De volgende tekenen kunnen wijzen op een vals profiel:

❢ Het profiel is relatief nieuw

Hoe lang een profiel al online is, kan worden afgelezen aan het aantal interacties en “vind ik leuks” en het aantal vrienden of volgers. De weinige vrienden of volgelingen zijn meestal van hetzelfde geslacht en komen uit verschillende landen.

❢ De foto’s

In de meeste gevallen gebruiken de oplichters gestolen foto’s. Hieruit kunnen geen conclusies worden getrokken over hun huis. De foto’s tonen een aantrekkelijk persoon. De foto’s zijn vaak van zeer goede kwaliteit.

❢ De romantische oplichter is erg inschikkelijk

Liefdesoplichters zijn altijd charmant en geven veel complimenten. Op die manier proberen ze een emotionele afhankelijkheid van het slachtoffer op te bouwen.

Het is vreemd om altijd onmiddellijk een antwoord te krijgen van een online contact. Vooral aan het begin van een chat is er een soort paraatheid van bijna meer dan 24 uur om elk verzoek van het slachtoffer snel te beantwoorden.

❢ Oplichters hebben een opwindende baan

De oplichter leidt geen saai leven en heeft een bijzonder beroep. Meestal heeft deze persoon een moeilijke relatie achter de rug of is de partner al overleden. In de meeste gevallen gaat het om een kind en een oude, zieke moeder.

❢ De oplichter geeft een onduidelijke herkomst

De oplichter beweert graag dat hij bijvoorbeeld in Nederland of België is geboren en naar de VS is geëmigreerd toen hij zes jaar oud was. Maar soms geven de oplichters ook andere nationaliteiten op, zoals Brits, Noors, Canadees, enz.

❢ De oplichter wil alles over je weten

De dader wil ook alles van je weten. Welke hobby’s je hebt, of je kinderen hebt, wat je beroep is, in wat voor auto je rijdt, of je een eigen huis hebt, enzovoort. Wees vooral voorzichtig als de dader al na korte tijd huwelijksplannen maakt.

Hoe bescherm je jezelf tegen liefdesbedrog

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van liefdeszwendel, moet je een paar regels volgen.

✓ Denk na over welke verzoeken je accepteert op sociale platforms

Je moet voorzichtig zijn als je plotseling een vriendschapsverzoek krijgt van een volslagen vreemde op Facebook of een soortgelijk platform. Accepteer het niet als u de persoon niet in het echt kent of een andere band met de persoon heeft.

✓ Blijf realistisch en zet je brein aan

Er zijn veel mensen die op zoek zijn naar ware liefde. Maar vraag jezelf eens af waarom goed uitziende succesvolle mensen plotseling een relatie met je willen aangaan, ook al heeft deze persoon je nog nooit in het echt gezien.

✓ Laat je niet verblinden als hij het heeft over de grote liefde

Wanneer iemand over liefde praat en fantaseert over een gelukkig leven samen na een zeer korte tijd waarin hij elkaar niet in het echt heeft ontmoet, moeten alle alarmlichten in je hoofd gaan branden.

✓ Stuur nooit geld of cadeaubonnen

Hoe aardig je de ander ook vindt – laat je nooit in met het sturen van geld of cadeaubonnen. Een echte vriend blijft je niet om geld vragen. Het zal moeilijk zijn om later over het liefdesverdriet heen te komen als je bankrekening ook leeg is.

✓ Maak uw account niet beschikbaar

Stel uw rekening ook niet ter beschikking voor overschrijvingen die vreemden naar uw rekening zouden moeten doen. In het ergste geval kunt u strafrechtelijk worden vervolgd wegens het witwassen van geld.

✓ Bescherm uw privacy

Stuur nooit gevoelige of intieme compromitterende foto’s van jezelf die je niet zou die je zelf niet zou publiceren.

Pas op voor online fraude – hoe kom je achter de waarheid?

Als u contact hebt met iemand op het internet en niet zeker weet of het om een echt persoon gaat of om een bedrieger, is het belangrijk dat u de waarheid over de persoon kent.

In geval van twijfel kunnen privé-detectives u helpen deze waarheid te achterhalen. Er is een detectivebureau dat gespecialiseerd is in het natrekken van mensen over de hele wereld. Deze verificatie is discreet en niet duur. Onderzoeken beginnen bij slechts 395 euro voor een uitgebreid achtergrondonderzoek. 

Schrijf alle informatie die je over de persoon hebt naar dit e-mail adres:

✉ info@lovescammer.com

Stuur ook alle foto’s die je hebt van deze persoon.

Of bezoek de website over liefde en datingfraude en neem contact op met de deskundigen daar.

💡 Voorkom een gebroken hart en een lege bankrekening

Als je de waarheid weet, is het makkelijker om over je verdriet heen te komen. U vermijdt ook financiële verliezen en een gebroken hart en een hoop pijn. Het beschermt je ook tegen depressie.

Wat kunt u doen als u al het slachtoffer bent geworden van liefdeszwendel?

Ben jij al slachtoffer geweest van een liefdesoplichter? Volg dan dit advies op.

➀ Verbreek het contact

Als u ontdekt dat u het slachtoffer bent geworden van oplichterij, negeer dan de berichten van de oplichter. Hij zal proberen emotionele druk op je uit te oefenen om je liefde terug te winnen. Hij zal alle trucs van de ex-back strategie gebruiken. Je moet sterk genoeg zijn om het contact helemaal te verbreken. Blokkeer de dader. Als niets anders helpt, zorg dan voor een nieuw telefoonnummer en een nieuw emailadres.

➁ Stop met geld sturen

Maak geen geld meer over. Probeer ook de geldovermakingen die u al van de bank hebt gedaan, terug te halen.

➂ Bewijs bewaren

Om de dader later te kunnen vervolgen, moet u al het beschikbare bewijsmateriaal over de criminele activiteiten bewaren. Dit omvat chatgeschiedenis, e-mails, ontvangstbewijzen van Western Union of bankafschriften.

➃ Dien een klacht in bij de politie

Dien een klacht in bij de politie. Vervolging is moeilijk omdat de daders bijna altijd in het buitenland gevestigd zijn. Deze melding is vooral belangrijk als u zelf betalingen op uw rekening hebt ontvangen en vervolgens naar de dader hebt doorgestuurd. Dit kan strafrechtelijke gevolgen voor u hebben.

Interessant artikel over oplichting door valse soldaten – datingfraude