Problemen in de liefde

Problemen in een relatie kunnen een scheiding als gevolg hebben. Toch zijn er heel wat manieren om te proberen eerst de moeilijkheden op te lossen. De problemen kunnen natuurlijk van verschillende aard zijn.

Het kan gaan om constante ruzies, bijvoorbeeld door verslaving aan alcohol, internet of drugs, maar de narigheid kan ook ontstaan door ontrouw of financiële problemen. Voordat wordt besloten uit elkaar te gaan zijn er een aantal mogelijkheden om te werken aan de relatie en deze in stand te houden, zeker wanneer u al heel lang bij elkaar bent.

Geeft de ene partner meer geld uit dan er eigenlijk te besteden is, dan kan dit tot ruzie en erger nog tot torenhoge schulden leiden. Dit moet u proberen te voorkomen.

Praat in alle rust met elkaar

Ten eerste heeft het geen zin om tegen elkaar te gaan schelden. U bereikt veel meer door met elkaar rustig de situatie te bespreken en probeer hierbij elkaars uitgaven patroon te begrijpen.

Zoek uit wat er achter zit en probeer verwijten om te zetten in wensen. Maak afspraken met elkaar en kom deze ook na, bespreek op afgesproken tijdstippen wat er van is terecht gekomen. Desnoods schakelt u een onafhankelijk persoon in die met u meedenkt en tevens het één en ander vast legt op papier om u hieraan te herinneren.

Jaloezie is een hele vervelende emotie. Een beetje ‘gezonde’ jaloezie kan geen kwaad, maar wanneer één van de partners gek wordt van de jaloezie van de ander kan dit tot een breuk leiden. Tenslotte kunt u niets meer doen, zonder dat de ander denkt dat er iets achter zit. Het heeft vaak te maken met de angst verlaten te worden.

Wanneer u te maken heeft met jaloezie dan moet u zich eerst afvragen waarom u zo jaloers bent en geef het ook toe. Ook hier geldt weer de regel, communiceer met elkaar en dat wil niet zeggen dat u een kruisverhoor af moet gaan leggen, integendeel, maak uw gevoelens kenbaar.

Beheers je jaloezie

Uw partner heeft er niets aan wanneer hij of zij zich constant moet verdedigen. Leer u zelf lief te hebben, heb vertrouwen in elkaar en stop met het controleergedrag. Lukt dit niet dan kunt u hulp zoeken in de vorm van therapie waarin u op zoek gaat naar het ontstaan van deze emotie jaloezie.

Hebt u te maken met een jaloerse partner probeer dan niet teveel aanleiding tot jaloezie te geven en ga hem of haar zeker niet uittesten. Stel ook een grens aan het eindeloos beantwoorden van de zogeheten ondervragingen en wanneer de situatie echt onhoudbaar wordt, kunt u altijd nog besluiten uit elkaar te gaan.

Wanneer de partner is vreemdgegaan kan dit de oorzaak zijn van een scheiding, maar u kunt ook besluiten het toch nog te proberen. Dan zijn er een aantal dingen die bijdragen aan het slagen hiervan. Ga na wat het zegt over u zelf en waarom het is gebeurd.

Zoek steun bij vrienden of lotgenoten en blijf niet in uw eigen gedachten cirkeltje rond draaien. Uit uw gevoelens voldoende en probeer indien dit mogelijk is met een heldere blik naar uw relatie, de partner en uzelf te kijken.

Problemen in de liefde

Zonder vertrouwen kun je geen gelukkige relatie hebben

Probeer op den duur te vergeven, het los te laten en door te gaan. U kunt namelijk niet verder zolang er geen vertrouwen is en zolang u nog een wrok koestert. Kunt u dit niet, dan kunt u samen met uw partner er voor kiezen om professionele hulp in te schakelen.

Lukt het hierbij ook niet om het vertrouwen terug te winnen, het gebeuren achter u te laten, te vergeven en door te gaan, dan moet u toch echt serieus gaan overwegen of u op deze manier wel verder wilt gaan.