UN Dokters in Jemen, Syrië en Afghanistan » Amerikaanse Militairarts als Oplichter

Heeft u een arts op internet ontmoet die voor de VN werkt of als militairarts in Afghanistan, Syrië of Jemen? Pas op – het kan oplichterij zijn.

Een zeer succesvolle internetfraude richt zich de laatste tijd op vrouwen. Bij deze oplichtingspraktijken doen Afrikanen zich voor als vermeende artsen die actief zijn in Jemen, Syrië, Iran, Sudan of andere landen in de wereld waar oorlog woedt.

Met handige beloften en excuses brengen deze oplichters nietsvermoedende vrouwen ertoe om een ​​groot bedrag geld ergens ter wereld naartoe te sturen. Hoe de oplichting werkt, beschrijft een slachtoffer hier in haar eigen woorden.

UN Artsen in Jemen, Syrië en Afghanistan

Een ervaringsverslag van H. met een vermeende Amerikaanse militairarts

Helaas besefte ik te laat dat ik slachtoffer was geworden van een huwelijkszwendelaar. Te laat realiseerde ik me dat er iets mis was en te laat stuitte ik op de website van Detectivebureau A Plus, wat me had kunnen behoeden voor schade.

Nu kan ik het niet meer veranderen, wat er is gebeurd. Ik kan alleen andere vrouwen waarschuwen en daarom heb ik mijn ervaringen met de oplichtingspraktijk als Amerikaanse dokters in Afghanistan, werkzaam voor de Verenigde Naties, opgeschreven.

Hoe Love Scamming werkt

Romantiek of liefdeszwendel is de moderne vorm van huwelijksbedrog. Bij liefdeszwendel maakt de dader nepprofielen aan op sociale media platforms en datingsites om andere mensen te ontmoeten.

Na een periode van chatten, wordt de dader meer en meer een deel van het dagelijks leven. En dan doet hij alsof hij verliefd is op de andere persoon.

Het doel van deze zwendel is om financiële voordelen te ontvangen van de bedrogen persoon.

Arts bij het leger zoekt vrouw

Mijn verhaal begint begin december, toen ik via een vriendenportaal een bericht ontving van ene Bentley Jones uit de Verenigde Staten. (Redactie: De oplichters benaderen ook mensen via sociale media zoals Facebook en Instagram.) Hij stelde zich voor als een Amerikaan uit Texas, die in Hamburg woonde en op zoek was naar een serieuze relatie.

Hij was van beroep Amerikaanse militairarts (Military Surgeon Doctor United Nations), die momenteel in Kabul, Afghanistan werkte. Artsen zonder Grenzen had veel artsen in lokale gezondheidsfaciliteiten die verantwoordelijk waren voor de zorg voor de bevolking, kinderen en soldaten in het buitenland.

Hij keek uit naar zijn aanstaande pensionering over een paar weken. Hij was wees en weduwnaar en zocht een nieuwe moeder voor zijn 7-jarige zoon.

Opmerking van de redactie: dezelfde truc werkt ook met het voorwendsel van een militairarts in Jemen of Syrië en in elk ander land waar zich een militaire crisis voordoet.

Al snel merkte ik dat we op dezelfde golflengte zaten. We wisselden veel vriendelijke woorden uit en ook onze e-mailadressen. Toen hebben we contact gelegd via Skype, waar we samen naar muziek luisterden.

Soms belden we ’s nachts urenlang via Skype. Hij kon me zien, maar ik mocht hem om veiligheidsredenen niet zien. Hij was immers in Kabul en wilde geen problemen als hij de regels van de Verenigde Naties overtrad. Volgens hem was het overbrengen van beelden via Skype of Facetime niet toegestaan.

Bentley Jones vertelde me over zijn zware werk als chirurg in het oorlogsgebied en de gewonde soldaten die hij moest behandelen. Een van zijn patiënten was onlangs overleden na een aanval; dat maakte hem erg verdrietig.

Als Amerikaanse militairarts leef je daar gevaarlijk en net als andere artsen vreest hij voor zijn leven. Ter plaatse is de hele situatie met het werk een dagelijkse strijd om te overleven te midden van alle aanvallen in het crisisgebied. Hij was voortdurend bang om te sterven.

➱ De kist met veel contant geld verschijnt

Al snel ging het over liefde en noemde hij me Honey. Liefde – dat ik dat op mijn leeftijd nog meemaak. Totdat mijn ‘arts’ op een dag begon mij in te wijden in zijn levensgeheim. Hij had een kist met zeer veel contant geld in Amerikaanse dollars en goud, evenals belangrijke documenten die bevestigden dat hij bij zijn terugkeer bij mij in de buurt een privékliniek zou kunnen openen.

Hij had het geld gekregen van zijn laatste generaal (die nu overleden is) als beloning voor zijn goede diensten als militairarts. Ik was verbaasd waar het geld vandaan kwam, want de rekeningen in Kabul waren naar verluidt bevroren. Hij zou pas toegang hebben tot de rekening na zijn aftreden uit het leger.

Uit veiligheidsoverwegingen had hij de kist met behulp van het Rode Kruis van Afghanistan naar Ghana laten brengen, naar een bedrijf dat al vaak opdrachten had uitgevoerd voor het leger en de Verenigde Naties. Zijn generaal had hem deze betrouwbare Suntech Fast Delivering Service in Accra/Ghana aanbevolen.

➱ Voor een vergoeding zou de kist bij mij aankomen

Aangezien het bedrijf geen opslagfaciliteiten had, zou de doos naar mij toe komen.

Ik ging akkoord. Het ging tenslotte om onze gezamenlijke toekomst, zoals Bentley me keer op keer uitlegde.

Kort daarna kwam de eerste geldvraag van 1800 euro voor de levering, die binnen 48 uur bij mij moest zijn. Ik verzamelde het geld van mijn creditcard en deed de betaling via Western Union.

Bentley verzekerde me dat ik het geld onmiddellijk terug zou krijgen zodra de doos er was. Dan zou hij mij de code voor het cijferslot geven. Ondertussen zou een diplomaat van de VN contact met me opnemen om alles te regelen.

➱ De eerste problemen met de kist doen zich voor

Na 2 dagen ontving ik een e-mail van de diplomaat die de doos zou begeleiden. Hij was met het vliegtuig op Heathrow in Londen aangekomen. Daar was een probleem omdat de documenten niet volledig waren.

Het ontbrak aan

  1. een anti-drugs certificaat
  2. en een anti-terrorisme document van de EU,

die weer geld kosten. Bentley vertelde me toen dat dit de laatste betaling was en onze toekomst niet zou kunnen mislukken omdat we de doos niet zouden krijgen vanwege de geringe vergoeding.

Dus nam ik een lening op, omdat mijn rekening al was overbelast. Ik had altijd in mijn achterhoofd dat ik het geld meteen weer beschikbaar zou hebben zodra de doos was aangekomen.

Nadat de betaling was gedaan en ik een anti-drugs en anti-terrorisme document van de VN had ontvangen, nam hij weer contact op. Nu ontbrak er nog een stempel vanwege de vertraging, anders kon de doos niet verder worden vervoerd. Dus stuurde ik opnieuw geld voor de vergoedingen.

➱ Het vermeende anti-terrorisme document ontbreekt

Twee dagen later hing de doos vast in de haven van Rotterdam. Een ramp, want er ontbrak een Nederlands anti-drugs en anti-terrorisme document. Vanwege de vertraging – inmiddels waren er 3 weken verstreken – bedroegen de kosten 22.300 euro! Dat geld had ik niet.

Na onderhandelingen met “mijn man”, zoals hij zich na verloop van tijd steeds noemde, werden de kosten teruggebracht tot 11.500 euro, wat ik ook niet had.

Ik heb de vermeende diplomaat toen laten weten dat ik maximaal 5.000 euro kon opbrengen. Hij accepteerde het. Daarvan kon ik 2.000 euro betalen via Western Union, de andere 3.000 euro heeft de bank gelukkig niet toegestaan.

➱ Ik moet geld lenen

De diplomaat zette me onder druk; ik moest vrienden of collega’s vragen om de overboeking namens mij te doen. Dat heb ik niet gedaan, want niemand zou zijn identiteitsbewijs en gegevens daarvoor afstaan. Hij stelde voor dat ik het geld in een DHL-pakket zou sturen, maar dat heb ik geweigerd.

Bentley zou begin februari naar me toe komen, omdat zijn contract was verlopen. Hij stuurde me zijn vluchtgegevens. Hij zou vanuit Teheran vliegen, omdat hij vanuit de hoofdstad Kabul geen vlucht kon krijgen vanwege de oorlog. Ik wist niet dat de afstand ongeveer 2.000 km was. Hij zou de vlucht tijdtechnisch niet redden, want ik had de dag ervoor ’s middags nog met hem gechat.

➱ De hartenbreker komt niet opdagen op de luchthaven

Ik had 2 weken vrij genomen om hem vanaf de luchthaven op te halen. Vervolgens heb ik drie uur op de luchthaven gewacht, maar er kwam niemand. Ik maakte me zorgen, maar ik kon niets van de luchtvaartmaatschappij vernemen. Dus keerde ik weer naar huis.

➱ De oplichter beweert dat hij is neergeschoten

Vier dagen later ontving ik een e-mail van ene Mary Raymond dat mijn “echtgenoot” onderweg naar Iran was neergeschoten en gewond was geraakt aan zijn arm. Nu hadden ze hem teruggebracht naar het ziekenhuis in Kabul voor een operatie. Ze was een Iraanse arts van het Rode Kruis die namens Artsen zonder Grenzen voor hem zorgde.

Ze wilde regelen dat ik over twee dagen met mijn man zou kunnen chatten. De behandeling duurde tot die tijd. Later schreef ze nog dat ze in Kamp Eggers waren. Bij een zoekopdracht op Google ontdekte ik dat dit kamp al lang gesloten was.

Dit heb ik aan de arts gemeld, waarop ze antwoordde dat de meeste troepen waren teruggetrokken en dat er alleen nog maar een paar eenheden, enkele medewerkers en het militair ziekenhuis waren. De chat verliep goed, maar het leverde niet veel op behalve talloze liefdesbetuigingen en zijn bezorgdheid over de doos.

Het gesprek opende mijn ogen

Helaas heb ik me pas toen aan een vriendin toevertrouwd, die me op het idee bracht dat dit een oplichting moest zijn. Haar tante had iets soortgelijks meegemaakt in het verleden. Ze had veel geld verloren. Ze verwees me naar Detectivebureau A Plus, dat de zaak kon ophelderen.

Vanaf dat moment negeerde ik de telefoontjes van de diplomaat, die me voortdurend dreigde met onderzoeken van de douane. Ik reageerde ook niet op e-mails en berichten van Bentley en zijn “arts”, die allemaal bezorgd waren omdat ik niet meer reageerde.

Inmiddels weet ik dat hij geen Amerikaanse militairarts is en dat VN-artsen niet om geld vragen. Alle namen zijn nep en zijn foto in het profiel is gewoon gestolen.

Het einde van het liefdesverhaal – hoge schulden

Lachen kan ik al lang niet meer. De komende 10 jaar zal ik hieronder lijden, want ik moet hoge aflossingen op mijn lening doen. Ik heb een bedrag met vijf cijfers verloren, voor mij een fortuin. Iedereen zal nu denken: Hoe kan iemand zo naïef zijn?

Je gelooft niet hoe snel je in dit netwerk van verwikkelingen terecht kunt komen. De daders verschijnen overal onverwachts en bewerken de slachtoffers met een zo gewetenloze en uitgekiende psychologische manipulatie dat een normaal persoon zich dat niet kan voorstellen.

Deze oplichters worden Scammers genoemd

Ik heb inmiddels het optreden van Scammers gelezen in andere ervaringsverslagen van slachtoffers van oplichters op de website van Detectivebureau. Nadat de vermeende Amerikaanse arts als huwelijkszwendelaar was ontmaskerd, heb ik dit artikel geschreven over de oplichtingspraktijk als neparts.

Ik kan alleen alle vrouwen waarschuwen om geen relaties aan te gaan met mannen uit andere landen op internet. Liefde maakt slachtoffers blind. En dat maken de daders bewust gebruik van.

Daarom is het mogelijk dat ik veel geld aan vreemden heb weggegeven en tot aan mijn grenzen ben gegaan. Aangemoedigd en gemotiveerd door een man die zijn toekomst met mij wilde doorbrengen. In normale omstandigheden zou ik daar niet op ingegaan zijn.

Oplichters manipuleren hun slachtoffers zeer behendig

Helaas ben ik zo slim gemanipuleerd en onder druk gezet dat ik bijna niet meer zelf kon nadenken. Ik voelde me eerder een marionet en was zo’n gewillig slachtoffer van de daders.

Mijn twijfels werden weggenomen met geruststellende tegenargumenten. Het is ongelooflijk hoe gewetenloos mensen kunnen zijn en hun slachtoffers tot aan de afgrond drijven.

De man werd ontmaskerd als oplichter, die geen Amerikaanse militairarts is voor de VN. Ik kwam er te laat achter, want Scamming in de vorm van Romance Scamming was mij tot nu toe niet bekend.

Pas op voor oplichters

De oplichtingspraktijk met dokters in Jemen is net zo succesvol als de oplichtingspraktijk met artsen in Syrië of in elk ander land waar een gewapend conflict is en humanitaire hulp nodig is. De laatste tijd nemen de gevallen toe waarbij vermeende Noorse dokters in Jemen vrouwen aanspreken. Het systeem werkt hetzelfde als bij de vermeende Amerikaanse artsen.

Daarom is ons advies aan alle vrouwen: chirurgen in gebieden waar oorlog heerst en die in dienst zijn van het Amerikaanse leger of voor de VN werken, hebben het erg druk. Geen van de VN-artsen in Jemen, Irak, Syrië, Sudan of andere oorlogsgebieden heeft tijd om op internet naar vrouwelijke bekenden te zoeken.

Niet alleen de truc met de artsen is succesvol. Een ander voorbeeld van hoe oplichters vrouwen uitkleden: een Afrikaan had zich op internet voorgedaan als Amerikaanse soldaat in Afghanistan.

Wil je advies van een privédetective?

Als je niet zeker weet of je Amerikaanse militaire arts echt is, neem dan contact op met Detectivebureau A Plus. Stuur gerust een e-mail in het Nederlands naar info@detektei-aplus.de.De ervaren detectives controleren hem en zijn gegevens tegen een kleine vergoeding en doen navraag zodat je duidelijkheid krijgt. De onderzoeken beginnen al bij 395 euro en daarvoor krijg je de hele waarheid.