Vreemdgaan

Iedereen in een relatie hoopt nooit te hoeven meemaken bedrogen te worden door degene waar men zoveel van houdt. Vreemdgaan kan een verwoestend effect hebben op de relatie.

Echter hoeft het niet altijd tot een breuk te lijden, want soms komt een relatie hier sterker dan ooit uit. Dat wil niet zeggen dat u zichzelf in een avontuurtje of overspel moet storten wanneer de relatie in een dip zit.

Integendeel, want de meeste relaties stranden juist door deze overspel uitstapjes, immers het vertrouwen is geheel zoek en een relatie bestaat voor het overgrote deel toch wel uit vertrouwen hebben in elkaar. Het is alom bekend dat vreemdgaan het huwelijk niet ten goede komt.

Leugens vernietigen het vertrouwen

Bent u zelf degene die is vreemdgegaan, dan zal niet alleen uw relatie een flinke deuk krijgen, maar ook vrienden en familie houden er meestal niet van wanneer iemand loopt te liegen en te bedriegen. De kans is dus groot dat ook uw sociale leven hierdoor uit elkaar valt en u straks alles kwijt dreigt te raken.

Is uw partner vreemdgegaan dan zult u in hem het vertrouwen helemaal kwijt zijn. Het is een aanslag op uw gevoel van eigenwaarde en u voelt zich verraden. Er volgt een periode van ongeloof, gevolgd door  woede en verdriet. Uw vrienden en familie zullen u door dik en dun steunen, want tenslotte bent u hier het slachtoffer.

Meestal is het dus zo dat vreemdgaan voor veel mensen direct het einde van de relatie betekent. U kunt wellicht niet leven met de gedachte dat uw geliefde u heeft bedrogen of andersom, uw partner kan u niet vergeven en u niet meer vertrouwen.

Toch zijn er ook relaties die een overspel misstap wel overleven. Er zijn dan een aantal dingen waar u goed mee om dient te gaan.

Wat is de oorzaak van de fraude?

Ga ten eerste na waardoor het vreemdgaan is veroorzaakt. Kijk grondig samen naar uw eigen relatie. Vaak gebeurd zoiets wanneer er thuis te weinig aandacht en desinteresse is naar elkaar. Voelt u zich niet  gelukkig dan komt een beetje aandacht van iemand anders als geroepen.

Ook wanneer de relatie een sleur is, de spanning weg is en het kaarsje op een laag pitje staat, kan dat ervoor zorgen dat de ander op zoek gaat naar wat meer spanning en avontuur in zijn of haar leven. Is dit bij u het geval dan is het zaak hieraan te werken. Zorg dat uw huwelijk weer opwindend wordt en besteedt vooral veel tijd aan elkaar om zo elkaars liefde terug te winnen.

Wees ook vooral zeer open en eerlijk naar elkaar toe. Aangezien het vertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen, kunt u het zich niet permitteren om dingen achter te houden. Wilt u doorgaan met uw partner die vreemd is gegaan dan zult u hem op den duur toch moeten vergeven, anders werkt het niet.

Het zal moeilijk zijn, maar wanneer u dit niet kunt zult u ook nooit meer een eerlijke relatie, waar vertrouwen voorop staat, kunnen opbouwen.

Deel je gevoelens

Uit uw gevoelens en deel deze met elkaar. Degene die bedrogen is heeft het recht boos en angstig te zijn en dit keer op keer te zeggen.

Degene die overspelig is geweest zal dit moeten accepteren en deze prijs moeten betalen om de wrok en argwaan weg te halen. De overspelige echtgenoot mag ook zijn schuldgevoelens, spijt en twijfel eruit gooien. Maak hierover duidelijke afspraken.

Wanneer u besluit uw relatie nog een kans te geven, heeft het geen zin uw partner constant zijn ontrouw voor de voeten te gooien evenmin helpt het door u stiekemer op te gaan stellen.

Wees beide open en eerlijk, vergeef en ga verder. Lukt dit niet, probeer dan nog professionele hulp en komt het vertrouwen helemaal niet meer terug, ga dan beide afzonderlijk door met uw leven.