Zijn alle mannen hoerenlopers?

Auteur: Tom Dijks

Mannen hebben weliswaar meer behoefte aan seks buiten de deur dan vrouwen, het zijn niet allemaal horenlopers. Degenen die vreemd gaan, kun je onderverdelen in twee soorten. Het eerste type zoekt het vreemd gaan redelijk bewust op.

Het is de spanning en sensatiezoeker die veel variatie wenst: hij wil bijvoorbeeld vrijen met een vrouw die een heel ander figuur heeft dan zijn eigen partner en standjes uitproberen die zijn echtgenote niet wilt.

Dit type man gaat bijvoorbeeld ook naar prostituees, omdat hij niet thuis ‘niet voldoende aan zijn trekken komt’. Soms ook beschouwt hij seks als een middel om te ontladen: vrijen is een uitstekend medicijn tegen de stress.

Hoezo onbewust?

Het tweede type vreemdganger is de man die ‘onbewust’ vreemd gaat. Dat klinkt tegenstrijdig en dat is het ook. Onbewust vreemd gaan is een kwestie van opportuniteit: de gelegenheid doet zich voor. De man in kwestie is niet gericht op zoek naar een andere vrouw om het bed mee te delen – sterker nog: vaak denkt hij dat hij het nooit zal doen en is hij heel tevreden met zijn eigen partner en seksuele relatie.

Maar ineens doet de mogelijkheid zich voor. Op een feestje vindt een spannende ontmoeting plaats, hij maakt een zakenreis met een aantrekkelijke collega enzovoort.

Of de man werkelijk vreemd gaat, hangt af van zijn normen en waarden. En dus niet van de kwaliteit van de relatie die hij heeft met zijn eigen partner.

Trouw uit luiheid

Mannen die niet bewust op zoek zijn naar een ander, maar wel door de knieën gaan als de gelegenheid zich voordoet, zijn vaak trouw uit luiheid. Het is immers makkelijker om trouw te zijn dan om actief te zoeken naar een slippertje. Vaak denken deze mannen ook echt dat ze trouw zijn.

Ze zeggen dat ze volledig gaan voor hun eigen vrouw, maar die bewering kan nooit worden bewezen. De ultieme test om te kijken of een man werkelijk niet over de schreef gaat, is een zeer leuke vrouw hem op schoot zetten.

Om te weten wat er dan gebeurt, moet je terugdenken aan het televisieprogramma Temptation Island. Daarin werden mensen die dachten dat ze totaal aan elkaar verbonden waren van elkaar gescheiden. Vervolgens werden ze blootgesteld aan aantrekkelijke vrijgezellen die als opdracht hadden de mannen/vrouwen te verleiden. Het twijfelachtige doel van het programma was te testen hoe waterproof de trouwbelofte is.

De invloed van tropische temperaturen

Veel temptation island deelnemers gingen vreemd en dat is niet verwonderlijk. Je kunt namelijk heel veel van je partner houden, de invloed van de situatie wordt echter vaak onderschat. In de televisieserie zorgden het warme, exotische eiland, de grote hoeveelheden aandacht en de interessante excussies ervoor dat er veel adrenaline door de anderen  van de deelnemers stroomde. Adrenaline wordt vaak verward met “verliefde gevoelens” en dus…ging men vreemd.

Mannen zijn in die situatie extra gevoelig omdat ze eerder geneigd zijn vreemd te gaan dan vrouwen. Iets genuanceerder: mannen hoeven een potentiële bedpartner niet goed te kennen om er seks mee te hebben.

Hun criteria liggen wat dat betreft lager dan de maatstaven die vrouwen hanteren. Vrouwen willen bij voorkeur eerst een “band” opbouwen met een man voor ze met hem slapen. Dat maakt hem meer resistent tegen vreemd gaan. Dat betekent dat, als een vrouw vreemd gaat, ze vaak ook geeft om de man in kwestie. Bij een man hoeft seksueel vreemd gaan emotioneel niets te betekenen: hij had behoefte aan variatie of het “gebeurde” gewoon.