Dubbele standaard

Auteur: Tom Dijks, auteur van het stappenplan “Terug Bij Je Ex!”

Is trouw zijn aan de eigen partner dan geen tegennatuurlijke neiging voor mannen? Daarover valt veel te zeggen en veel te discussiëren. Als je de kwestie biologisch bekijkt, is het antwoord nee.

Naast de neiging om vreemd te gaan, hebben mensen ook behoefte om zich te hechten aan die ene persoon die hen een veilig en geborgen gevoel geeft. Vreemd gaan vernietigt vrijwel zeker elke investering in die veilige relatie, en dus is monogaam zijn een goede en alternatieve keuze.

Wel kun je jezelf afvragen hoe erg vreemd gaan is.

Is monogamie niet gewoon een cultureel verzinsel? Als je naar de realiteit kijkt, blijken mensen vooral serieel monogaam te zijn: zolang de relatie duurt, met soms een klein uitstapje naar een ander. Hoe erg vreemd gaan is, hangt ook af van wat je eronder verstaat.

Is er sprake van overspel als je fantaseert over een ander? Als je chat? Aan telefoonseks doet? Stiekem uit eten gaat? Zoent of intieme geheimen deelt?

Of ga je pas vreemd als er seks is geweest? Wat je verstaat onder vreemd gaan hangt af van jezelf, je relatie en je partner. Als je partner vreemd gaat – wat je er ook onder verstaat – dan wordt dat vrijwel door iedereen als zeer kwetsen ervaren. Vaak is jaloezie het gevolg.

Dubbele standaard - Liefdesverdriet.net