Instagram oplichtingen: Meet & Greet Stars – Scam met vermeende beroemdheden

Instagram geniet grote populariteit onder alle lagen van de bevolking. Veel sterren, sterretjes, influencers en soortgelijke beroemdheden flaneren op het portaal. Weinig mensen weten dat de profielen van de grote sterren soms een groot gevaar vormen.

Leer in dit artikel hoe de ‘meet and greet stars’-zwendel werkt op Instagram.

Instagram Oplichting: Meet & Greet Stars - Scam met vermeende beroemdheden

Instagram scam: Meet & Greet Stars – Scam met vermeende beroemdheden

De Meet and Greet Scam werkt op zowel mannen als vrouwen, maar onze ervaring is dat vrouwen de voorkeur genieten als doelgroep voor de daders. Deze worden ook wel scammers genoemd.

Het scenario van de scam verloopt meestal ongeveer hetzelfde.

  1. Je volgt een ster op sociale media.
  2. Je likt, becommentarieert of repost regelmatig de posts van de ster en volgt alle evenementen.
  3. Op een gegeven moment merkt de oplichter dit.
  4. De oplichter neemt contact met je op als de vermeende social media adviseur van de artiest via Direct Messenger in de landstaal van de betreffende artiest.
  5. Bedankt voor je steun – je bent uitgekozen om rechtstreeks naar de artiest te schrijven. Je bent virtueel een van de beste fans ooit en krijgt een unieke kans.
  6. Verder contact zal dan plaatsvinden via de Google Chat app en daar via een geheim account van de ster, waarvoor je een uitnodiging zult ontvangen.
  7. Verdere correspondentie verloopt dan alleen via het nepaccount Google Chat of Telegram of Signal of WhatsApp.

Als je nu gelooft dat je blijkbaar privé schrijft met de vermeende ster, is de val bijna gezet. Want zeg nou eerlijk: schrijven sterren terug op Instagram? In de regel niet, hoewel uitzonderingen de regel kunnen bewijzen. In het algemeen geldt echter: internationale sterren schrijven niet privé met fans.

Jij bent mijn beste fan

Je idool stuurt je talloze berichten. De correspondentie is heel intens en hij vleit je met veel woorden. Daarbij heeft hij antwoorden op al je privévragen. Maar eigenlijk zijn deze antwoorden nogal oppervlakkig.

  • Je bent mijn beste fan.
  • Wat is je relatiestatus?
  • Kom je rond van je inkomen?
  • Hij heeft zelf al lang geen echte relatie meer gehad en heeft het geloof in de ware liefde al verloren.
  • Je bent een geweldige vent en ik mag je heel graag.
  • Weet je dat je erg knap bent?
  • Je hebt een absoluut indrukwekkende persoonlijkheid.
  • Je bent perfect voor mij.
  • Vertel niemand over ons – het moet allemaal een groot geheim blijven omdat hij zijn privacy moet beschermen.
  • Uiteindelijk zal hij je gewoon Darling, My Queen, My Princess noemen en zou hij alles voor je doen.

Dat soort vleierij werkt. Je krijgt bijna rode oortjes als hij weer schrijft.

Hij mag niet videochatten

Als je hem vraagt om een videogesprek of een spraakbericht, krijg je excuses als:

  1. Ik heb alle audio-opnamerechten van welke aard dan ook overgedragen aan mijn management; daarom mag ik u geen spraakbericht sturen.
  2. Mijn management verbiedt me contractueel om videocommunicatie te gebruiken omdat alle fotorechten contractueel bij het management liggen. En zelfs een recente foto is niet toegestaan.

Dan komt op een dag het moment: ik vind je geweldig en zou je graag willen zien. Het enige grote probleem is: hoe en waar. En hij vraagt heel direct: Kun je een oplossing bedenken hoe we elkaar eindelijk kunnen zien?

Helaas kan en mag hij – ook om roostertechnische redenen – niet naar zijn nummer 1 fan komen. Omdat zijn agenda precies op tijd is, is dat moeilijk.

De oplossing: een betaalde ontmoeting

Dan schrijft hij dat hij er al heel lang over nadacht hoe ze elkaar eindelijk konden zien, omdat hij zo’n groot verlangen voelde. Maar omdat zijn agenda nauwgezet wordt bijgehouden door zijn management, kon hij maar één oplossing bedenken: Vraag een ontmoeting met mij aan via mijn management. Het management kan dan een tijdslot blokkeren voor intiem samenzijn.

Om dit te doen geeft hij een e-mailadres van het vermeende management waarnaar het slachtoffer moet schrijven: messagesandbookings@gmail.com of een soortgelijk gratis e-mailadres.

Als je naar dit adres schrijft, krijg je al snel een kant-en-klaar antwoord, waarbij opvalt dat het vermeende management niet eens de moeite neemt om de echte naam van het slachtoffer op te schrijven.

Meet & Greet kost opeens geld

Tot verbazing van het slachtoffer kwam er toen een financiële eis. Een Meet & Greet met de ster kost geld. In de algemene voorwaarden staan 3 verschillende pakketten waarvoor fans kaartjes kunnen kopen:

  • Regular Private Meet & Greet als Basispakket voor 5.000 euro.

Het pakket omvat: Een ontmoeting met onze klant in aanwezigheid van het management – Een ontmoeting tussen ster en fan in aanwezigheid van het management.

  • VIP Private Meet & Greet als speciaal pakket voor 8.700 euro.

Het pakket omvat: een ontmoeting tussen jou en onze klant in privé – een ontmoeting alleen tussen ster en fan in privé.

  • V-VIP Private Meet & Greet voor meer dan Very, Very Important Person voor een pakketprijs van 10.400 euro

Het grote Very, Very Important Person-pakket: een privéontmoeting zonder de aanwezigheid van het management en met een speciale inclusief – een privéhelikoptertour of een boottocht naar keuze. Dit is een all-inclusive ontmoeting tussen een ster en een fan, met de keuze tussen een helikoptervlucht of een boottocht.

Er wordt een snel antwoord verwacht en er is slechts een zeer beperkt tijdsvenster waarbinnen het “ticket” voor exclusieve meet & greets kan worden geboekt. Op deze manier zet de dader het slachtoffer onder enorme tijdsdruk.

Waarom moet de fan betalen voor de ontmoeting?

In eerste instantie zijn de meeste fans geschokt dat een persoonlijke ontmoeting met de ster zoveel geld kost. De vraag gaat meteen naar de ster: waarom moet hier geld voor betaald worden?

Het antwoord komt al snel:

  1. De ster heeft een contract met het management. Alleen het management kan afspraken maken en tickets uitgeven voor de meet and greet.
  2. De ontmoeting moet in een goede setting plaatsvinden. Daar zijn opzetkosten aan verbonden, zoals de reis, de vlucht, de veiligheidsaspecten en het hotel. Hier zijn geen bonnetjes voor. Er zit geen geld in omdat het alleen de onkosten dekt.
  3. Hij heeft zelf zoveel geld dat hij het geld van de fans niet nodig heeft. Als hij haar persoonlijk ontmoet, geeft hij haar het geld natuurlijk contant terug; zijn management mag dat niet weten. Ik zal je nog veel meer geven.

Dan vraagt de ster hoeveel de kosten zijn. Als het slachtoffer uitlegt dat er minstens 5.000 euro betaald moet worden, maar dat dat op dit moment niet beschikbaar is, komt de wedervraag: “Hoeveel geld kun je vinden?

Als de fan dan antwoordt dat ze maar een beperkt budget hebben, bieden ze aan om in maandelijkse termijnen te betalen omdat ze er zeker van willen zijn dat de ontmoeting ook echt doorgaat.

Als men vervolgens het management vraagt naar deze betaling in termijnen, krijgt men als antwoord dat men 500,00 euro per maand kan betalen. Zodra het hele bedrag is betaald, zal de vergadering plaatsvinden. In deze context wordt er direct gevraagd naar de werkelijke maandelijkse inkomsten van het slachtoffer. Men zou het salaris kunnen gebruiken als gedeeltelijke betaling. Daarnaast zou men een lening kunnen afsluiten of het geld lenen van vrienden en familieleden.

Als het slachtoffer aarzelt, komt al snel het antwoord: “Ik wil je eindelijk zien. Het is al zo lang geleden en ik verlang naar je. En dan schrijft ze: Ik wil je zo graag – jij wilt het ook. En het vraagt: Geloof je in God? Ik zal voor ons bidden – God zal ervoor zorgen dat we elkaar eindelijk ontmoeten.

Het geld moet naar het buitenland gaan

Op de dag waarop de eerste betaling moet worden gedaan, worden de rekeninggegevens opgestuurd. Er is geen schriftelijk contract, alleen het verzoek tot betaling per e-mail.

Het rekeningnummer waarnaar het geld moet worden overgemaakt, bevindt zich ergens ver weg in het buitenland. Vooral populair zijn rekeningen in

  • Italië
  • VS
  • Rusland
  • Letland

Op de vraag wie de vreemde persoon achter de rekening was, zei hij: “Het is de financieel manager die het geld vervolgens doorstuurt.

Blijkbaar hebben de daders veel tussenpersonen in deze landen die de betaling ontvangen en doorgeven aan de criminelen.

Professionele fraudebendes zitten achter de zwendel

De ‘meet and greet’-zwendel met internationale supersterren werkt al enkele jaren en leidt tot enorme schade. Deze schade is zowel financieel als emotioneel.

Achter de zwendel, die bekend staat als advance fee fraud – internationaal als oplichting – zitten zeer goed georganiseerde bendes. De meeste daders zijn gevestigd in Afrika. De daar gevestigde Nigeria Connection is slechts één groep die op deze manier enorme bedragen oplicht. Identiteitsdiefstal werkt voor fans over de hele wereld.

De oplichters doen zich voor als verschillende sterren

Theoretisch werkt de zwendel met bijna elke ster. Blijkbaar zijn sommige sterren bijzonder populair bij de daders. Deze omvatten:

  • Robbie Williams
  • Morton Harket
  • Michael Patrick Kelly
  • Guus Meeuwis
  • Jonne Aaron
  • Hugh Jackmann (hij waarschuwt voor de meet and greet scam)
  • BTS
  • Eric Saade
  • Drew Barrymore
  • Keanu Reeves
  • Rihanna
  • Bruce Springsteen
  • Lady Gaga
  • Ed Sheeran
  • Katy Perry
  • Britney Spears
  • Bryan Adams
  • en nog veel meer

Hoe bescherm je jezelf tegen de ‘meet and greet’-zwendel?

Echte sterren schrijven je niet aan op Instagram, Facebook of andere sociale media. Ze vragen zeker geen geld voor een meet and greet. Iedereen die geld vraagt voor een meet and greet is zeker een oplichter.

Er zijn een paar beroemdheden die geld vragen voor handtekeningen, maar dat is de uitzondering en we zitten in een zeer overzichtelijk bereik. Geld vragen voor iets anders dan handtekeningen komt daarentegen niet vaak voor.

Let op deze waarschuwingssignalen:

  1. In een post op sociale media of via direct messaging vraagt een vermeende beroemdheid van tv, film of muziek om een donatie voor het goede doel (donation scamming).
  2. Je ontvangt een bericht via sociale media van een vermeende beroemdheid waarin staat dat je een grote geldprijs hebt gewonnen. Je moet nu echter verwerkingskosten betalen om de uitbetaling veilig te stellen.
  3. Een vermeende beroemdheid vraagt je om virtueel de nummers van Amazon gift cards, iTunes cards, Bitcoins of direct een bankoverschrijving te sturen.
  4. Als je voor meer dan 1000 euro een speciale fancard moet kopen, is dat bijna altijd fraude.

Dit zijn allemaal oplichterspraktijken.

Je kunt het echte account van een echte ster op Instagram herkennen aan een klein blauw vinkje. Dit betekent dat het sociale netwerk dit account heeft geverifieerd. Als het blauwe vinkje er niet is en er maar een paar volgers zijn, loop je het risico dat het om een nepaccount gaat.

Laat u in geval van twijfel adviseren door een privédetective

Bent u in contact met uw favoriete ster of een andere beroemdheid via Instagram, Facebook en dergelijke, maar bent u niet zeker of het echt is? Betaal geen geld voor een ontmoeting, fanpas en dergelijke, maar vraag in de eerste plaats advies aan een detective.

Ervaren privédetectives controleren de situatie voor u tegen een kleine vergoeding, zodat u er zeker van kunt zijn dat alles in orde is.

Schrijf hiervoor naar de experts van detectivebureau A Plus, die tegen een kleine vergoeding wereldwijd achtergrondcontroles uitvoeren: info@detektei-aplus.de