Mentale Balans-Schaal

Probeer een lijst op te stellen, in tabelvorm, met alle dingen die uw afgelopen relatie hebben gekenmerkt. Aan de ene zijde van de tabel schrijft u alle dingen en gedachten op met betrekking tot “Hoe mooi het zou zijn geweest indien u/hij zus of zo niet zou hebben gedaan”.

Aan de andere zijde van de tabel noteert u “Hoe slecht het zou zijn geweest, als u/hij dit of dat zou hebben gedaan”.

U moet tijdens het herstelproces doorlopend aan zowel de goede als de slechte dingen denken uit de gemeenschappelijke relatie.

Mentale Balans-Schaal - Liefdesverdriet.net

In een relatie zijn er altijd positieve en negatieve ervaringen

Wanneer u de tabel aandachtig bekijkt zal u relatief vlug merken dat u niet alleen goede en mooie dagen en momenten beleefde, maar dat er in tegendeel ook verschillende negatieve herinneringen de kop opsteken, deze probeert u momenteel misschien te verdringen.

Zo komt u alleszins niet in een situatie dat u zich mogelijkerwijze enkel de positieve dingen van de voorbije relatie herinnert. Waar zonneschijn is, is er meestal ook schaduw.

Daarom is het belangrijk in deze moeilijke tijd van liefdesverdriet niet enkel aan het goede, maar ook aan het slechte te denken.

Een verdere strategie is de het-leven-gaat-verder-strategie. Hoe dat in zijn werk gaat kunt u nalezen op de volgende pagina “Het leven gaat verder“.